Jeg er i den senere tid begyndt at samle på gamle fuglebøger, hvis jeg finder en jeg ikke har, så må jeg simpelthen ha den med hjem......(Hvis den altså ikke er alt for dyr.)

Nogle af bøgerne er meget spændende at læse, da de jo samtidig er et lille stykke Danmarks historie...

-Herunder kan du se hvordan min samling ser ud pt. ( Fylder efterhånden et par hylder i skabet..)


Min ældste bog er Fuglenes liv af dr. A E Brehm. fra 1871. en fin bog med farveplancer, men lidt besværlig at læse, da den er skrevet med gotiske bogstaver. - Naturliv fra 1892,- ligeledes af dr. Brehm, en flot bog som jeg ikke har læst endnu. - 3-binds værket Dyrenes liv fra 1907, er flotte bøger, hvor der virkelig er gjort noget ud af indbindingen.
Den gode Dr. Brehm sammenligner i en af bøgerne," negerdrenge" med aber.. - det ville han nok ikke slippe speciel heldig fra idag.

Min næst ældste bog hedder: Vore Sangfugle af Severin Petersen den udkom første gang i 1878. - Mit ex. er 3. udgave fra 1905. Bogen fortæller om ca. 30 af vore almindeligste sangfugle. Den er, rent faglig, ikke særlig velskrevet, men skrevet med meget stor kærlighed til sangfuglene, og hvor rovfugle og kragefugle er skurke. Forfatteren har nøje studeret fuglenes sang og kald, som beskrives nøje, og fuglene tillægges, i deres adfærd, næsten menneskelige egenskaber.........en sjov lille bog..

En anden sjov bog er Fugleliv i Ribes omegn af Halfdan Lange fra 1919. - Den er interresant, fordi han færdedes de samme steder som jeg selv gør, blot næsten 100 år tidligere..Han starter bogen med at beskrive udsigten fra toppen af Ribe Domkirke og ja, det så jo unægtelig noget anderledes ud dengang..Han cyklede rundt i området og talte fugle, der var jo ikke noget der hed biler dengang. Prøv og tænk, hvor stille der har været på den tid, - , ingen motorlarm og tinitus, kun ren fuglesang..Halfdan Lange var præst, og det bærer bogen da også tydelig præg af indimellem. Når man ser de optællinger han lavede, så var der meget få fugle dengang, i forhold til idag, stort set alt blev skudt dengang, og især rovfuglene var meget fåtallige..derimod var der i 1916, i Ribe by, 16 par Storke..
NY
Storkens alder og yngleforhold i Danmark af Halfdan Lange udkom i 1940. - Halfdan Lange ringmærkede storkeunger i 30erne, og efter at have læst bogen, kan jeg se at han må have brugt oceaner af tid på at cykle rundt og besøge rederne i Bramming- Gørding i nord til Højer i syd, hvor han aflæste ringmærkede storke. - især Ribe by, med alle dens reder er godt beskrevet.

Henning Weis skrev bogen Kærhøge i 1923. - Han studerede Rørhøgen og Hedehøgen i en årerække, og tog en masse, efter den tid, gode billeder. Andejagten startede dengang i juli, og mange rovfugleunger blev skudt inden de kom på vingerne. - En god og velskrevet bog.

O. Helms har begået en serie på 4 fine bøger, hvoraf jeg har de 3, nemlig Danske fugle ved hus og have fra 1924 og Danske fugle i skov mark og mose som udkom i 1930. Mit ex. er 2. oplag fra 1942. - og Danske fugle ved stranden som er 3. udgave fra 1948. - Bøgerne må ha været revolutionerende på den tid, da de indeholder farvetavler af fuglene. Bøgerne er skrevet i et letforståeligt og moderne sprog, og er en fornøjelse at læse..

A.L.V. Manniche og Gerhard Heilmann skrev denne lille bog i 1926 om Danmarks sangfugle. - en god lille bog på 145 sider om 76 af vore sangfugle og med masser af fine illustrationer..

NY
Danmarke ynglefugle af Axel Koefoed fra 1926. - Mit ex. ligner en ny bog, og har vist ikke været åbnet ret mange gange.
Det er der nu heller ingen grund til, da forfatteren kun ganske kort beskriver hver arts yngletidspumkt, redested og ægfarve og størrelse. - jeg synes det er en unødvendig bog, og så uden illustrationer.
Bengt Berg - Min ven Fjeldpiberen fra 1927 handler om Pomeransfuglen (som dengang hed Fjeldpiberen) der i yngletiden blir så tam at man kan fodre den med hånden. - Vildgaasens kærlighedshistorie fra 1930 har jeg ikke læst endnu. - Bengt Berg skriver på en gammeldags måde, så jeg har svært ved at fastholde mig i teksten..

Arthur Christiansen har skrevet en bog der hedder Fugleriget i Vesterhavet fra 1934. Arthur Christiansen var fuglefotograf og der var ikke noget der digital- eller filmkamera og tele linser, nej det var store tunge fotoapparater hvor billedet blev overført på plader. Arthur Christiansen boede et halvt år på øen Jordsand, som var en lille ø der lå sydvest for Rømø, hvor han fotograferede fugle. Øen eksisterer ikke længere, da den idag overskylles ved højvande, men dengang var der fuglereservat derovre, og går man tilbage til 16 - 1700 tallet, var øen beboet af mennesker. Det er en fin lille bog der fortæller om fugle og fugle og stilhed, og Arthurs kamp for at få dem i kassen..

Danmarks fugleliv af A.L.V. Manniche & Gerhard Heilmann i 3 bind, er intet mindre end et pragtværk. Bøgerne udkom første gang i 1927, mine bøger er anden udgave fra 1938. - Bøgerne er velskrevne med utrolig flotte illustationer, og går totalt i dybden med alt viden fra den tid.. - og det allerbedste, -jeg har givet kr. 50,- for hele sættet.

Fra naturens verden af Hans Hvass fra 1937 - Bogen indeholder 7 radioforedrag af forfatteren som i 1937 blev udsendt i den Danske statsradiofoni. - Den er lidt sjov fordi Hans Hvass den 25/2- 38. har skrevet en lille hilsen i bogen.

Hvad er det for en fugl af A. G. Drachmann fra 1938, en nok en bog der mest henvender sig til nybegyndere udi ornitologien. - Bogen indeholder små gnidrede tegninger, i både farve og sort/hvid, som ikke rigtig kan bruges til noget.

Strandens fugle der udkom i 1940 af Finn Salomonsen har jeg ikke læst endnu.

De store vingefang af Thorvald kjær fra 1946. - En spændende og velskrevet bog om store fugle. - Billedet viser den tids førende fuglefotograf Arthur Christiansen 20 m oppe i et udgået elmetræ ifærd med at fotografer skarv reder..Puha det har næsten været med livet som indsats..

Havets dykkere - De langbenede langnæb - De vingede røvere - Det sorte pak er 4 bittesmå hæfter i en kasette, af Poul Hansen fra 1945 .. jeg har ikke læst dem endnu.

Nordiske fugle af Henning Anthon og Jan Boëtius fra henholdsvis 1950 og 1953, er to rigtig flotte bøger med en meget udtømmende tekst, og især Henning Anthons smukke fugletegninger er små kunstværker i sig selv.

Nattens sangere fra 1951 af Svend Kaulberg. - Jeg tror det var Svend Kaulberg der opfandt nattergaleturene, eller natlyt som vi bare kalder det idag. Bogen handler om en tur igennem Dyrehaven, fra midnat til solopgang og alle de fuglestemmer man hører på turen. En hyggelig lille bog, men nu elsker jeg jo osse selv at gå på natlyt.

Fuglenes verden af F.W. Bræstrup fra 1953 den handler om alt det nyeste viden inden for ornitologi, en rigtig spændende bog. Göran Bergmann´s Fuglenes liv - ligeledes fra 1953, har jeg ikke læst endnu.

Herunder, mine nyere fuglebøger fra 60´erne og op til idag....

Fugleliv i Danmark er en stor fin bog med superflotte tegninger, udgivet af "Det Bedste" i 1980 Med Bent Jørgensen som hovedredaktør.

Så lykkedes det mig at skaffe den sidste af de 4 bøger af Lars Jonsson som udkom sidst i 70´erne..

Politikkens store fuglebog er da meget go´ - den næste Fuglebogen af Tommy Dybro er en kedelig bog med dårlige tegninger. - Fugle i Europa er en fed felthåndbog af Lars Jonsson, mange af tegningerne er genbrug fra de 4 bøger ovenover..

Fugle i Europa af Bertel Bruun og Arthur Singer fra 1970, - og Europas fugle fra 1969 er begge super gode felthåndbøger, og må være 70´ernes svar på vore dages feltbibel Fugle i Felten...- Nordisk fugleleksikon af Göran Brunius fra 1963 lever ikke op til de to foregående, da billederne ofte er små og gnidrede..

NY
I 1987 udkom Felthåndbog over Europas Fugle af Christoffer Perrins og David Attenborough. - Det er en rigtig fin bog med masser af oplysninger, blot synes jeg at billederne er lidt for små. - De 10 bøger her over og under minder meget om hinanden, og fler af dem, hedder næsten det samme..

Lademanns naturfører er en hurtig opslagsbog. - Nordens fugle af Benny Génsbøl er en superflot bog med mange fine foto´s. - Og Fugle i felten har snart været "biblen" i mange år..

256 Danske fugle af Tommy Dybro er dårlig og forældet, hvorfor udgiver man sådan noget? - Fuglene i haven af Benny Génsbøl er en lille smuk bog incl. cd. - Jeg ser på fugle fra 1959, her står simpelthen alt hvad man bør vide. jeg købte den for mine konfirmationspenge...... (gid der udkom sådan en bog igen. - det er nok den bog jeg har tilbragt flest timer i selskab med.)

Fugle færdigheder, flugt og fart, er en stor bog fra 1976 om det at flyve. - Ingvald Lieberkind´s Dyrenes verden, Fugle i 3 bind, er flotte bøger, men lidt "tunge" i det. - Lær fuglene at kende af S.A.Rasmussen var sikkert en udmærket bog, da den udkom i 1971.

Fuglefjer, her lærer man at læse visitkortet selvom fuglen er fløjet. - Fuglevennens have, forældet og lidt kedelig. - Saadan er fuglene, er en gammel bog af Len Howard som gør havens fugle tamme ved at tale til dem, en anderledes fuglebog.

Benny Génsbøl - Haven og fuglene fra 1985/92 velskrevet og letlæst som altid fra forfatterens hånd. - Fuglenes adfærdsmønster af John Sparks fra 1971 den har jeg ikke læst endnu. - Fugle i det fri af Johm Andrews fra 1978/87 er en lille udmærket bog med en masse fine farvefotos.

Robert - historien om en Vagtel af Margaret A. Stanger fra 1967. - den har jeg ikke læst endnu. - Havørnen og andre fortællinger af C. M. Poulsen fra 1965. har jeg heller ikke læst. - Natur, Fugle og Fuglefolk af Lorenz Ferdinand fra 1993. er en flot erindrings bog, hvor den gamle formand kigger tilbage på et langt liv med fugle..

Årstiderne fra sidst i 60´erne af Poul Holm Joensen og Claus Bering er 4 smukke bøger. - Fugleguide, en lille minibog som altid ligger i bilen. - og den lidt bizarre, Udstopning af fugle og pattedyr, jeg har prøvet det, men det er sgu godt nok svært...

Jordsand Fuglenes ø i Vadehavet af Palle Uhd Jepsen fra 1976 er en fin bog om den forsvundne ø Jordsand, som lå sydøst for Rømø. - Og har man også læst Arthur Christiansens bog Fugleriget i Vesterhavet fra 1934, giver det bogen en yderlig dimension..

Fugle og mennesker i have og skov fra 1965 af Otto Henze og Günther Zimmermann er en fin fuglebog fra den tid, med med farvefotos af fugle og æg. - Björn von Rosen - Samtaler med en spætmejse fra 1966/77 hvor forfatteren fodrer en spætmejse med kagekrummer og nødder, den blir tilsidst så tam at den spiser af hånden, en lille sød bog. - Flyv fugl flyv - en naturelskers erindringer fra 1982 af C.M. Poulsen er en lille god bog med 50 års oplevelser blandt dyr og fugle i 3 verdensdele..

Fremads store fuglebog fra 1967 af J. Hanzak / Carl Weismann er en er en stor tyk billedbog uden ret meget tekst, desværre er de fleste af billederne i sort/hvid - Fugle på mark og i skov 1963/1973 er nok den dårligste bog med de grimmeste illustrationer jeg har, den står kun og fylder i bogskabet.

Fuglene skildret af danske forfattere, fra 1966 - jeg har ikke læst den endnu. - Mellem fugle i nord og syd af Svend Kaulberg fra 1964. En lille hyggelig bog, Svend Kaulberg er jo en god fortæller

Fuglene ved strand og kyst fra 2004 er en udmærket lille guide med fine tegninger af Jens Overgaard Christensen. - Fugleåret 2007 er udgivet af DOF en fin bog, hvor jeg selv har mit Engsnarre foto med. - Birds of Thailand, fra 1997, købte jeg da vi skulle til Thailand i jan. 09.

Reservatnetværk for vandfugle, jægerne protesterede i starten, men idag tror jeg de også er glade for reservaterne...Digital fuglefotografering af David Tipling er fra 2007 er fuld af gode tips til fuglefotografen. en rigtig god bog. Fotografering af Fugle af Bent Thøgersen er en lidt forældet bog fra 1976, men stadig med mange gode tips og idéer.

Tilbage til forsiden....